Darío Villalba Resplandor seco

Darío Villalba

Resplandor seco

23.11.2016 - 11.03.2017

La figura de Darío Villalba és clau per entendre l’evolució de l’art als anys seixanta a Espanya. La seva obra, des dels inicis, va desmarcar-se dels corrents existents en aquells moments al país i va obrir una escletxa que perdura fins a l’actualitat, amb una combinació de dues tècniques sense fer cap mena de distinció entre elles: pintura i fotografia. Com ell mateix comenta en una entrevista, “A la meva obra la pintura és fotografia i la fotografia és pintura”.

Comença la seva trajectòria artística el 1957, amb només 18 anys, amb una exposició a la Sala Alfil (Madrid). L’experimentació que durant molts anys ha desenvolupat en aquest terreny ha fet que se’l consideri avui un dels precursors de l’ús de la fotografia com a suport pictòric a Espanya i també al món. El 1973 és convidat a participar en la XII Biennal de São Paulo amb una sala individual, on li atorguen el Premi Internacional de Pintura. El reconeixement a la seva dedicació es va plasmar amb el nomenament el 2002 com a membre numerari de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

En totes les obres seleccionades, la fotografia és la protagonista principal i es plasma en collages, impressions directes damunt tela i també en els encapsulats en metacrilat, on els personatges es converteixen en elements tridimensionals. Així mateix, trobem altres experimentacions amb materials poc habituals en les arts plàstiques, com la pintura bituminosa, que proporciona una textura d’un negre profund d’aspecte viscós i tou, com acabat de pintar.

Josep Suñol va descobrir l’obra de Darío Villalba a mitjans dels anys setanta, quan va començar a exposar de forma individual a la Galería Vandrés de Madrid (el 1974 i 1976). Allà, l’artista va rebre el suport de Fernando Vijande, que va desenvolupar una gran tasca a favor de la generació més incipient de la creació artística contemporània a Espanya.

Aquesta és la primera exposició individual de l’artista a Barcelona i sens dubte constitueix una oportunitat única per descobrir la seva figura i la seva obra. El catàleg editat per a l’ocasió presenta els textos d’Arturo Sagastibelza Humildad i de Manuel Segade Brechas, que proposen un recorregut exhaustiu i proper a la trajectòria de l’artista des dels anys seixanta fins a l’actualitat.

Articles de premsa

Descarregables

Patrocinadors i col·laboradors

Generalitat de Catalunya Moritz Gramona Quely

Compartir