José Manuel Broto

A-3, 1984

Saragossa, 1949

El 1949 neix José Manuel Broto a Saragossa, qui es formarà en la Escuela de Artes y Oficios de Zaragoza per, posteriorment, desenvolupar el seu treball com a pintor. A partir del 1972 es trasllada a Barcelona, on duu a terme els seus primers treballs, molt vinculats al constructivisime. En aquesta mateixa ciutat fundarà un any després el Grup Trama, conjuntament amb altres artistes i periodistes com Gonzalo Tena o Javier Rubio, a través del qual plantegen una pintura que explora els terrenys de l’abstracció enfront de la creixent presència a Catalunya de les pràctiques conceptuals. Per aquest motiu els seus treballs son profundament abstractes durant aquesta època.

Serà als anys vuitanta quan el seu treball es desenvolupi en suports de grans dimensions, centrant-se més en l’expressivitat, així com en les contradiccions de la matèria, el color i la forma. A més a més, substituirà la pintura acrílica per l’oli, explorant totes les possibilitats expressives del color a través d’unes composicions que sovint parteixen de l’atzar. No obstant, en moltes ocasions el constructivisme i l’organització espaial emergeixen a les seves obres, remetent-nos a una pintura en que la línia recta dialoga amb la potència expressiva de la taca de color. Coincidirà a París amb artistes com Miquel Barceló, Miguel Ángel Campano o José Maria Sicilia, ciutat on residirà entre 1985 i 1995.

Després de passar per França es traslladarà a Mallorca, on el seu treball artístic seguirà evolucionant cap a una simplificació dels materials i les formes. També començà a introduir temàtiques com l’espai i les formes atmosfèriques, així com les transparències, entre d’altres.

Llistat d’obres

Vísperas , 1980

A-3 , 1984

Meditació , 1984

Meditació , 1984

Vísperas , 1980

A-3 , 1984

Meditació , 1984