Achille Perilli

Da dies irae, 1978

Roma, 1927 - Ciconia, 2021

La pintura ja no és la finalitat en si, sinó que és només un dels instruments per fer visible tot allò que encara és desconegut a l’home i per l’home.

 

Achille Perilli neix a Roma el 1927, i amb només 14 anys ja es troba al taller d’Aldo Baldinelli, assistint-lo en dibuixos i pintures acompanyat de Dorazio. Més endavant, el 1945, estudia Belles Arts així com literatura contemporània. I és en aquest mateix any que junt amb d’altres artistes funda el Grupo Arte Sociale, només un any després celebren la seva primera exposició conjunta. Però un punt d’important inflexió arriba el 1947, quan signa el manifest Forma 1 acompanyat d’altres creadors, donant peu a la creació d’un grup d’avantguarda d’inspiració marxista i de rebuig a l’art realista-figuratiu. Les obres d’aquest primer període es caracteritzen per un ús racionalitzat de l’espai i les formes, proper a les tendències de l’abstracció geomètrica.

A partir d’aquí la seva trajectòria es desenvolupa a través de la pintura, tot i que també treballarà en l’escriptura d’articles i teoria, i en teatre, mitjançant escenografies i disseny de vestuaris. El compromís de l’artista amb l’experimentació el porta a investigar noves solucions formals, com els “grafitti”, realitzats a partir de 1958, i on introdueix materials com la pedra pómez, la pols de marbre, el guix o l’acetat de vinil, adentrant-se en el terreny de l’informalisme i proposant un trencament amb la geometrització de l’espai que caracteritzava les seves primeres obres. La suma de linies i plans, així com colors de grans contrastos, constitueixen diverses arquitectures en la seva obra.

A més, viatja habitualment per Europa descobrint obres d’altres artistes, destacant la seva visita a Espanya (1953), París (1956) o Varsòvia i Cracòvia (1969). Pel que fa a la pintura, exposarà freqüentment arreu d’Itàlia, però també a ciutats de gran importància com Nova York, Amsterdam, Praga, Moscou o Düsseldorf, tant de manera individual com col·lectiva.

Llistat d’obres

Ecologicamente puri , 1973

Sense títol , 1975

Da dies irae , 1978

Da dies irae , 1978

Ecologicamente puri , 1973

Sense títol , 1975

Da dies irae , 1978