Pablo Picasso La Tauromàquia

Pablo Picasso

La Tauromàquia

19.04.2013 - 07.09.2013

Va ser editada el 1959 per Gustau Gili, dins la seva col·lecció Ediciones de la Cometa. Pepe Illo (Sevilla, 1754–Madrid, 1801) fou torero i també va ser l’autor del tractat sobre La Tauromaquia o Arte de Torear, publicat l’any 1796 a Cadis.

El projecte d’edició de La Tauromàquia es va iniciar el 1926, quan Gustau Gili i Roig es va posar en contacte amb Pablo Picasso per a oferir-li la possibilitat de realitzar les il·lustracions per a un dels seus nous llibres de la col·lecció d’Ediciones de la Cometa. L’artista malagueny va accedir a il·lustrar el llibre sobre la tauromàquia escrit segles abans per José Delgado, inspirant-se molt probablement en els gravats sobre el toreig realitzats per Goya, per qui Picasso sentia una veritable admiració.

Aquest procés editorial es veuria aturat sense un motiu aparent el 1930, i no seria fins gairebé trenta anys més tard, el 1956, quan Gustau Gili i Esteve reprendria les converses amb Picasso per tal de finalitzar el projecte iniciat pel seu pare.

El vincles que es van establir entre Gustau Gili i Esteve i Picasso van sobrepassar l’àmbit estrictament professional i la seva amistat es va enfortir en els anys successius. Això es comprova en el paper clau que va jugar Gili en l’obertura del Museu Picasso de Barcelona l’any 1963, així com en la posterior donació al museu per part de Jacqueline Picasso d’una part important de l’obra de l’artista als fons del museu de la ciutat.

Amb aquesta exposició la Fundació Suñol va voler retre un homenatge a Pablo Picasso 40 anys després de la seva desaparició, per tal de fer palesa la seva extraordinària capacitat per absorbir i transformar una experiència personal en quelcom universal.

Articles de premsa

Compartir