José María Sicilia

Flor marco negro, 1987

Madrid, 1954

José María Sicilia neix a Madrid el 1954, ciutat on estudia Belles Arts a través de l’Escola de Belles Arts de la Universidad Complutense, graduant-se el 1979. Només un any després marxa a París, on desenvolupa diverses obres amb tendències matèriques i expressionistes, de gran repercussió en el panorama pictòric espanyol, de la mateixa manera que Miquel Barceló i Miguel Ángel Campano, també residents a París. És en aquesta mateixa ciutat on duu a terme les seves primeres exposicions, individualment i col·lectivament, i posteriorment a Nova York, on hi viu entre el 1985 i 1986. La presència en aquests dos països, sumats d’Espanya, fan que la seva obra adquireixi reconeixement internacional.

Tot i això, és a partir de les obres sobre flors, iniciades el 1985, les que el consoliden com a artista reconegut a l’Estat espanyol. Destaca l’any 1987, quan el CAPC de Burdeos i diversos museus de l’Estat espanyol li dediquen una exposició. Només dos anys després rep el Premio Nacional de Artes Plásticas. La dècada dels 90 porten el seu treball artístic cap al dibuix, sobretot mitjançant l’ús de ceres, i la instal·lació escultòrica, de gran simbolisme.

Trobem la seva obra arreu del món, en gran quantitat de museus de renom com el Guggenheim i el MoMA a Nova York, el Musée d’Art Contemporain de Toulouse, o diversos de l’Estat espanyol com el MACBA, l’IVAM o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.

Llistat d’obres

Flor marco negro , 1987

Flor marco negro , 1987